Ekonomisk kris? Tips om lån & sparande

En buffert är din ekonomiska livlina när krisen är ett faktum. Det kan vara ett äktenskap som fallerar, bilen går sönder, någon i familjen blir arbetslös eller vitvaror går sönder. Vad som helst kan hända när som helst.

Oavsett om du lever ensam eller med en stor familj behövs en buffert. Men ibland blir den oförutsedda händelsen mycket dyrare än förväntat eller händer flera saker samtidigt som gör att bufferten inte räcker. När detta inträffar kan det vara skönt att kunna ta ett snabblån. Hos https://www.expresskredit.se/ kan du låna upp till 30 000 kronor. Du betalar endast för beloppet du använder. När pengarna ska betalas tillbaka kan du välja att betala hela summan eller delbetala. Det är helt okej att ta ett lån när olyckan är framme. Om du tar ett snabblån är det bra att planera för återbetalningen redan när du tar lånet.

Buffertens storlek bestäms av livssituationen

Det råder lite delade meningar om hur stor bufferten bör vara. Det bästa är att utgå ifrån dig och din livssituation. Har du barn och en partner kan ett bra mål vara att spara ihop till cirka 4-5 månadslöner. Du har underhållningsplikt till barn vilket gör att du måste kunna betala deras mat och kläder, vilket är en kostnad som måste tas i beaktande. Boendesituationen spelar stor roll. En villa kan innebära mer kostnader än om du bor i en lägenhet. Om du äger ett eller flera fordon är dessa något som kan gå sönder och kräva reparationer. Är ni två som arbetar i hushållet kommer det gå snabbare att spara ihop en större summa pengar och det är också en trygghet att det finns två löner.

Börja spara till en buffert

För att kunna spara ihop till en buffert är det bra att göra en budget och planera ekonomin. Finns det inte utrymme är det bra att försöka skapa det genom exempelvis att ta matlåda, cykla till jobbet eller ta med kaffe hemifrån istället för att köpa kaffe på stan. Det bästa är att spara en summa direkt lönen landar på kontot. Det är bättre att spara lite än ingenting alls. Spara din buffert på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti som du enkelt kan komma åt.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.