Nyblivna föräldrar? Så sover ni bättre

Att leva med ett spädbarn innebär i någon utsträckning att ni tvingas stå ut med att inte sova lika bra som innan. Men det kan också gå så långt att sömnproblemen varar under flera veckor eller månader. I den här artikeln får ni några tips på hur ni kan förbättra situationen.

Att nyss ha välkomnat ett nytt liv till världen är förstås bland det mest magiska ni kan vara med om i livet. Ganska snart infinner sig dock en vardag där sömnproblem ofta är en av beståndsdelarna. En av de första grejerna ni kan göra för att förbättra sömnen är att ge er själva så bra förutsättningar som möjligt. Om ni inte redan har det kan det vara en bra idé att köpa en stor kontinentalsäng med plats för två vuxna från Sängvaruhuset Elgen. Deras kontinentalsängar är lyxiga och avlastar på precis rätt sätt.

Tips för att barnet ska sova bättre

sängAtt bebisar kan skrika och gråta en hel del blir de flesta nyblivna föräldrar snabbt varse om. Ofta gör bebisar det under obekväma tidpunkter på dygnet. Här kan det vara värt att ha i åtanke att bebisen sällan är ute efter någonting komplicerat. I de flesta fall skriker hen för att hen vill ha närhet eller mat. Bebisar har dessutom sömncykler som varar i ungefär 60 minuter. Det betyder att de flesta riktigt små barn inte sover längre än 1 timme åt gången. Finska Yle har publicerat en bra lista med tips som ni kan ta till för att få bebisen att sova bättre. Här följer några av de bästa råden:

  • Ha stabila rutiner – Ha en fast kvällsrutin varje kväll innan läggdags, det får bebisen att känna sig trygg och, förhoppningsvis, sova bättre.
  • Låt barnet få en snuttefilt eller ett kramdjur.
  • Se till att kvällsrutinen är lugn – tandborstning med mera bör ske under lugna former, undvik saker som stimulerar barnet till att vara vaket.

Håll ut – det blir bättre

I slutändan är det viktigt att ni kommer ihåg att det blir bättre med tiden. De flesta barn börjar helt enkelt sova bättre med tiden. Behovet av att mata bebisen på natten brukar till exempel avta efter några månader. Enligt Vårdguiden 1177 någon gång efter 4-6 månader.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.