Vad ska du göra när ditt barn får ögoninflammation?

Ögoninflammation är en vanliga åkomma hos barn som de oftast får i samband med en förkylning. Ögat blir rött och irriterat och det kan komma var som klibbar ihop ögat. När ditt barn har drabbats bör hen vara hemma från förskolan även om hen mår bra i övrigt. Det finns en del saker du kan tänka på för att underlätta symtomen för ditt barn.

Ögoninflammation, eller konjunktivit som det också kallas kan vara väldigt irriterande för ditt barn men är oftast inte farlig. Bakterier gör att ögats flora hamnar i obalans och ögat blir rött och irriterat. Ofta kommer det också var från ögat som gör att det kan klibba ihop vilket kan vara väldigt irriterande och obehagligt för barnet.

 

Detta ska du göra när ditt barn fått ögoninflammation

ögoninflammationEn ögoninflammation går nästan alltid över av sig själv och behöver inte någon vård av doktor.

 

”Det finns inget vaccin mot adenovirus, ett virus som kan överleva länge utanför människokroppen, och ingen speciell behandling. De flesta drabbas av relativt milda symtom” Säger Anne Odergren som är chefsläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus.

 

Det finns dock en del saker du kan göra för att underlätta för ditt barn. Var noga med att tvätta ögat ofta med bomull och ljummet vatten. Ge även barnet en egen handduk så att inte hela familjen delar då detta är en väldigt smittsam sjukdom. Byt även örngott varje natt för att smittan ska kunna försvinna. Har ditt barn inte blivit friskt på fem dagar bör du kontakta en vårdcentral för att ditt barn ska få behandling med antibiotika.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.