Inred barnrummet sött och tidlöst

Barnrummet är ett av de roligaste ställena att inreda i hemmet då där behöver du inte följa lika många regler som i resten av bostaden. Medan köket måste vara funktionellt och sovrummet helst gå i en lugn färgskala kan barnens rum bryta mot reglerna litegrann och tillåta mer fantasi och lekfullhet.

Det är dock viktigt att inte gå överstyr! Barnen ska även de sova och trots att det kommer lekas en hel del i rummet är det smart att välja färger och mönster som inte är för gälla och distraherande. Här får du tips om hur du kan inreda dina barns rum på ett sött och praktiskt sätt utan att behöva byta ut allt varje år.

Posters för alla åldrar

Ett fenomenalt sätt att inreda barnrummet på är genom posters. De ger kul karaktär åt hela utrymmet och kan dessutom täcka vissa skavanker som uppstått efter att lillan fått tag på tuschpennorna eller väggen fått tjäna som bollplank åt saftmuggen. Här är det smart att tänka långsiktigt då dina barn kommer växa snabbt och du kanske har ungar i olika åldrar som ska samsas under samma tak. Hur kul Greta Gris än är kanske din åttaåring inte tycker att hon är lika rolig och även om din fyraåring helst skulle ha bilder på bajskorvar är det kanske inte lika intressant när hen fyllt fem. Satsa hellre på fina motiv för alla åldrar från https://decorofsweden.com/sv-se/posters, till exempel fotografier på djur, alfabetsaffischer eller spännande rymdteman. En världskarta är alltid uppskattad av liten som stor, och stjärntecken är förknippade med sagor och myter för barn och vuxna. Andra lämpliga motiv är:

  • Resor – posters på platser familjen besökt eller vill åka till
  • Idrott – det barnen sysslar med eller tycker är kul att följa
  • Natur – ett vackert landskap eller ett stormig hav är alltid fascinerande

Ge utrymme för barnets uppväxt

Barn växer också mycket snabbt rent fysiskt och det innebär att vissa möbler kan bli för små inom relativt kort tid. Skaffa sängar som går att förlänga med tiden och satsa på funktionella möbler som tillåter både pyssel och läxläsning. En trevlig myshörna kan fixas enkelt med lite textil och kuddar och kommer uppskattas lika mycket av småttingarna under sagostunden som av tonåringen som vill läsa hårdrockstidningar i fred.

Förvara smart

Förvaring är också extremt viktigt i ett barnrum, annars blir det lätt översållat på en minut. Du kan köpa möbler med inbyggda förvaringsutrymmen som till exempel sängar med lådor och soffor med håligheter men också göra mycket själv. Genom att fynda i second hand butiker och på loppmarknader kan du ge nytt liv i gamla föremål genom att måla eller fernissa dem. En gammal hattask kan bli en kul förvaringsplats för knoddarnas lego och en klassisk koffert bli en annorlunda låda för dockor, gosedjur och leksaker. Med tiden förändras kanske innehållet till pussel, pärlor och Pokémon-kort men förvaringen är fortfarande lika trevlig.

Genom att göra barnrummet snyggt och tidlöst sparar du in på både pengar och energi. Du och dina barn kan se fram emot timmar av lek och inlärning samtidigt som rummet är riktigt mysigt att vistas i.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.