Förbered familjen inför kris eller krig

Det rekommenderas att du har mat, vatten och liknande för att klara minst 72 timmar hemma om en kris skulle inträffa. Men exakt vad bör du då ha hemma?

I varje hushåll bör man ha någon form av krisberedskap redo vid eventuella krig eller kriser. Beredskapen bör bestå av både mat, vatten och en hel del annat.

Mat och vatten som håller

I en krisberedskap är det alltid viktigt att du har mat och dryck hemma. Vatten bör finnas i dunkar och det ska räcka för minst 72 timmar till alla i familjen. En familj behöver mycket mer vatten än du tror. Vatten håller relativt länge och det skadar inte att ha dunkar eller flaskor fyllda som roteras då och då. Även mat som håller och som inte behöver tillagas är bra att ha. Här är några förslag:

  • Knäckebröd
  • Konserver av olika slag
  • Nödkakor

Vevradio och annan teknik

Samhället du lever i är mycket tekniskt. Vad gör du om du inte har el? Kan du ladda din telefon eller dator? Har du en radio som går på batteri? När du förbereder ditt hem för en kris bör du se till att din krislåda innehåller minst en vevradio och ficklampa. En vevradio finns i flera olika varianter och det kan vara bra att leta efter en som också kan ladda din telefon. Vevradion drivs med hjälp av en dynamo och det betyder att du enkelt kan få igång den även om du inte har tillgång till ström. Du använder helt enkelt dina händer för att få dynamon att generera ström. Du kan också behöva saker som värmefiltar och annat. Det kan vara bra att ha en checklista att kryssa av på och sådana finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt på andra sajter på internet.

Tänk på husdjuren

Om du har husdjur bör du också tänka på dem när du sätter ihop din krislåda. Du bör se till att de har vatten och mat hemma för ett par dagar och om du har katt är det även bra att ha kattsand och liknande hemma. Det är inte roligt att behöva göra sig av med det älskade husdjuret bara för att en kris eller ett oväder uppkommer så att familjen inte kan ta sig till affären.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.