Hur man bäst lånar till familjedrömmen

Många familjer drömmer om en sommarstuga, ny bil eller kanske en totalrenovering av huset. Det finns flera tillfällen i livet som lån kan vara en effektiv väg att gå, bara man vet hur man ska gå tillväga och vilken typ av lån som passar bäst för det syfte man har.

 

Att låna är något människor har gjort i alla tider. Enligt en artikel i Göteborgsposten är de främsta användningsområden som pengarna går till ett köp av bostad, bil eller andra fordon och renoveringar. Dock finns även de som exempelvis lånar för att kunna unna sig en semesterresa. Dock är det stora skillnader mellan de situationer som det lånas till. Att ta ett bo eller byggnadslån till sin bostad skiljer sig avsevärt från att ta ett sms-lån för att kunna handla kläder. Vidare kräver även en del lån kontantinsatser, vilket andra inte gör, och räntan skiljer sig ofta beroende på vilken typ av lån man tar. Dessa skillnader mellan olika typer av lån är väl värda att känna till, så att man som låntagare alltid är säker och kan betala av det man åtagit sig.

 

Vilka typer av lån finns det och vad ska man tänka på?

 

  • Billån: På marknaden erbjuds ofta speciella billån. Till skillnad från privatlån ger dessa mycket låga eller obefintliga räntor eller kontantinsatser, vilket gör det värt att utnyttja om man inte har råd att betala bilen kontant. Något som är värt att ha i åtanke vid billån är dock att en bil inte enbart kostar att köpa, utan även att äga. Drivmedel, reparationer, skatt försäkringar och mer därtill tillkommer alltid.

 

  • Bolån: Bolån tas för att finansiera ett hus, fritidshus eller en lägenhet, men kan också bekosta renoveringar av bostaden. Marknadsvärdet på bostaden och din inkomst avgör hur mycket som är möjligt att låna, och banken lånar inte ut mer än 85 procent av marknadsvärdet. Resterande 15 procent, kontantinsatsen, betalar man själv. Även vid köp av hus tillkommer andra avgifter, som exempelvis lagfart, pantbrev och administration, skriver Konsumenternas.se

 

  • Byggnadslån: Att ta ett byggnadslån skiljer sig från bolån, eftersom det vid byggnationer ofta uppstår kostnader längs vägen. Dessa kan vara svåra att förutse och ett byggnadslån gör att pengar kan tas ut när de behövs, vilket är förmånligt om man vill slippa ”låna för mycket i onödan”.

 

  • Privatlån: Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån utan någon form av pant som säkerhet. Vanligaste anledningen till att ta ett blancolån är att man vill samla ihop många smålån och sänka månadsbetalningen. Bluesteps blancolån är exempelvis ett privatlån på upp till 350 000 kronor med en ränta på 4,45 procent, vilket kan vara förmånligt för den som har köpt saker på avbetalning eller har många dyra krediter.

 

  • Sms-lån: Vid sms-lån får man pengarna direkt insatta på kontot, vilket gör att det är smidigt om man behöver pengar snabbt. Dock ska pengarna ska vara tillbakabetalade på kort tid, vilket kan leda till skyhöga räntor. Detta leder till att många rekommenderas att undvika detta i största möjliga mån, enligt SVD.

 

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.