Kolik – hur gör man?

Skrikande spädbarn är en svår plåga för många nyblivna föräldrar. Ibland kan man göra något åt att barnet skriker, ibland inte. Så i vilken kategori ska kolik placeras?

Barnläkaren Mats Reimer säger till Vi föräldrar att kolik är som förkylning och ryggskott. Vad man än gör så går det över, men det är svårt att hitta behandlingar som gör en mätbar skillnad.Spädbarn med kolik

Det har gjorts studier på hur man kan lindra eller behandla kolik, men de är sällan tillräckligt stora eller väl genomförda för att vara tillförlitliga. De metoder som har studerats kan alltså vara effektiva, men det är inte bevisat genom studier att de är det. En metod som dock kan fungera är Semper magdroppar, som har visat effekter i några studier. Dropparna innehåller mjölksyrebakterien Lactobacillus reuteri Protectis, som kan ha en lugnande effekt vid många typer av magproblem, hos barn såväl som vuxna.

Metoder som enligt Mats Reimer inte har effekt är dicykloverinlklorid, minifom, kiropraktik, akupunktur och babymassage. Om man som förälder känner sig frustrerad kan dock massage vara bra, eftersom man känner att man gör något. Troligen lider föräldrarna mer än barnen av koliken, och det är viktigt att inte bli arg på sitt barn.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.