Kostnader för nya föräldrar

Har du precis fått ett barn – och är det ditt första barn? Då finns det en del att tänka på och kostnaderna hopar sig gärna. Vad behöver du och vad finns det för smarta spartips som gör det enklare?

Att få ett barn är inte bara omvälvande, stort och fantastiskt – det är även en hel del kostnader som lätt hopar sig. Ifall det skulle krisa och du vill ta reda på vad för alternativ det finns på till exempel lånemarknaden kan du besöka https://www.financepal.se/ och jämföra lån, deras villkor och kostnader.

Detta behövs för det nya barnet

Förutom att du kan köpa en hel del begagnat och eventuellt låna av nära och kära när det kommer till kläder och bebissaker – behövs en del saker köpas nytt, inte minst för säkerheten. Detta kan du behöva och så här mycket kan vardera sak kosta dig:

  • Barnvagn: 7 000 kronor
  • Mat: 800 kronor/månad
  • Hygien: 500 kronor/månad
  • Kläder: 370 kronor/månad
  • Lek: 80 kronor/månad
  • Försäkring: 130 kronor/månad

Källa: Svenska Dagbladet och Konsumentverket

Spartips för nya föräldrar

Det du dock kan tänka på för att spara pengar är att vänta med att handla allt tills du faktiskt vet vad det är du behöver. Gör din egen babymat i stället för att köpa burk efter burk av barnmat. Se alltid till att jämföra priser, inte minst när det kommer till barnkläder och blöjmärken. Dessutom är det bra att byta saker med andra föräldrar och att låna barn ärva efter varandra om du har flera barn. Om du inte känner att du har råd med en barnvagn, som ju är ganska dyr, är det bra att veta att det finns flera olika aktörer som faktiskt hyr ut barnvagnar. Det finns ett tryck att man ska börja spara till sitt barn jättetidigt, men det du behöver tänka på är att ha pengar till det du behöver fortlöpande när det kommer till familjen.

Sparande kommer i andra hand på den punkten, sedan är det ju bra att se till att spara undan pengar varje månad så att det finns en buffert, och eventuellt ett sparkonto med pengar till barnet som denna kan använda för att köpa bostad och liknande som vuxen.

Mer om att bli förälder här och här.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.