Smartare att laga saker

 

I en barnfamilj kan det mesta gå sönder. Inte minst möbler, elektroniska produkter och köksgeråd som tallrikar, glas och prydnadssaker i hyllorna. Som tur är kan en hel del av dessa prylar faktiskt lagas. Om än inte ett kristallglas så i alla fall de elektroniska prylarna och möblemanget.

 

En familj med flera barn i olika åldrar kan lätt bli kaotisk, inte minst med lekande, energifyllda barn som springer runt. Rätt som det är går något sönder, det kan vara en stol som faller ihop, en tavla som faller ner i väggen och spräcker glaset eller kanske en elektronisk pryl som tappas i golven med ett brak. Detta är för en barnfamilj vad man skulle kunna kalla för vardagligt slitage, även om det är både drygt och kostsamt att behöva ersätta saker och prylar som går sönder. Som tur är behöver inte allt ersättas, det vill säga slängas och köpas nytt av, mycket går i dagens läge att helt enkelt repareras. Till exempel är det billigare och smidigare än någonsin att laga ipad som gått sönder, i stället för att kosta på sig en helt ny. Det blir mindre kostsamt och är dessutom bra mycket bättre för miljön.

Det ska bli enklare att reparera saker och prylar

 

Enligt ett förslag från regeringen ska det bland annat bli billigare att reparera prylar vi har hemma. Något som säkerligen barnfamiljen om något skulle kunna glädjas åt rejält, men även miljön och jorden som helhet gynnas av detta ifall mindre resurser krävs för att tillverka slit och släng samt bränna sopor och annat. Fler ska i stället kunna laga sina cyklar, sina kläder, möbler, prylar och skor. I en artikel i SVT går det att läsa mer om detta. Reparationstjänster är inte bara bra för miljön, det skulle även vara bra för arbetsmarknaden. Så inte bara är det en hållbarhetsåtgärd utan även något som skulle kunna ge fler jobb. Det kan dessutom vara en väg in på arbetsmarknaden för de som är nya i Sverige och som har massor med praktiska kunskaper men sämre svenskkunskaper. Det leder helt enkelt till jobb för en stor grupp människor. Vare sig det kan handla om att laga cyklar, skor, kläder och prylar av olika slag.

 

Det är även ett sätt att lära sig just svenska på – genom att prata med kunder och konfronteras av olika uppkomna situationer. För att folk ska bli mer engagerade i att spara resurser och reparera sina prylar i stället för att slänga dessa krävs det helt enkelt incitament och uppmuntrande. Nu förslås därför en halvering av momsen på reparationer av cyklar, kläder, lädervaror, textilier och skor – från 25 procent ner till endast 12 procent. Mer om hållbarhet och miljö går det att läsa om i Hallå Konsument också.

 

Sedan går det väl att laga mycket med vanlig silvertejp – utan att det ska se ut som skräp efteråt. Med silvertejp kan man även göra en massa andra saker, som att öppna lock, ta bort rester från klistermärken samt organisera sladdar. Mer kan du bland annat läsa i Expressen.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.