Sy underbara trikåtröjor till barnen

En alldeles nyupptäckt favorittextil är trikån! Det är roligt att sy i, och tvärtemot vad många säger är det inte svårt – det gäller bara att du har rätt nål på maskinen. Sedan väljer du ut ett bra tröjmönster, det finns massor av olika spännande mönster som du och barnen tillsammans kan välja ut.

Med mönstrad barntrikå kommer du komma långt och är du inte lika frälst så kommer du bli det nu. Det finns nämligen massa spännande varianter för barnens alla intressen och smaker. Trikåer med star wars, ballonger, Batman och dinosaurier. Du behöver alltså bara välja ett tyg, leta fram ett mönster du gillar på linnen, t-shirtar eller långärmat. Sedan kan du beroende på hur van du är leta fram enklare eller svårare tröjritningar och följa guiden steg för steg. Prova till exempel sytidningen Ottobre som lägger upp roliga mönster för alla storlekar.

Har du inte trikånålar är det en god idé att beställa hem innan du börjar, så inte tygerna ”glider ifrån” varandra. Följ sedan vår guide.

sy i trikåSy egen tröja i trikå

Börja med att kontrollera barnets mått. Lägg till lite marginal så barnet har något att växa i. Då kommer du veta ungefär hur mycket tyg du ska köpa. Rita sedan av tröjans mönster på ditt valda tyg och klipp ut med sömsmån. Sy sedan enligt anvisningarna på ritningen, eller välj att experimentera.

Vill du göra trikån extra spännande kan du välja att kombinera två olika tyger och sätta olika på fram och baksidan på tröjan.

Här finns ett underbart reportage där man gjort barntrikåtröja med gulliga djurmotiv i velour, fantastiskt bra och dessutom kan man då passa på att återanvända lite tyger. Du kan även sy mössor i trikå och välja att fodra dem med ett mjukt och värmebehållande tyg.

Är du osäker och vill lära dig steg för steg kan du gå en kurs i trikåsömnad som ges på exempelvis ABF:

Inga förkunskaper krävs. Det här är en kurs för dig som vill utveckla dina kunskaper inom sömnad oavsett om du är nybörjare eller har mer erfarenhet av att sy i trikå. Du bör dock ha sytt något klädesplagg efter mönster tidigare. Du får tips och vägledning för att lyckas med dina projekt.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.