Maxa ledigheten i jul

Vill du säkerställa att du får en lugn jul med barnen i år? Då ska du börja med att maxa dina lediga dagar – så här gör du.

När du ska fira jul vill du säkerligen skapa julmys för hela familjen men då gäller det att du som förälder är ordentligt utvilad för att orka med. Det betyder med andra ord att det kan vara smart att maximera dina lediga dagar.

Så får du långledigt i jul

Saknar du semesterns lediga dagar redan kan du göra gott i att planera för julledigheten redan nu. Och visst finns det sätt att maximera ledigheten ordentligt kring de röda dagarna. Genom att endast ansöka om 2 till fem dagar ledigt kan du få upp till 17 hela dagar av skön egentid med familjen kring jul och årsskifte – vilket kan vara riktigt skönt för dig som vill spendera mer tid med familjen. Tar du mellan sex till nio dagar ledigt kan du få upp till 23 hela lediga dagar. Så hur mycket semester vill du ha i jul? Något som dock kan vara bra att kolla upp innan du skickar in din ledighetsansökan är att kolla med hur din arbetsplats ställer sig till klämdagar tipsar Expressen. Det kan nämligen avgöra hur många dagar du behöver ta ledigt på. i år infaller julafton på en tisdag vilket gör måndagen dessförinnan till en klämdag och på vissa arbetsplatser är detta automatiskt dagar men är ledig på, men inte för alla företag. Likaså är det klämdagar innan nyårsafton, då är fredagen den 27, alltså dagen efter annandag jul och sista vardagen innan nyårsafton som kommer på måndagen, en klämdag.

Så faller de röda dagarna i år

21-22 december är det helg och då är alla lediga men den 23:e däremot behöver du ta ledigt om din arbetsplats inte ger dig ledigt på klämdagar. Men den 24:e till och med den 26:e är du ledig utan att behöva ta ledigt, men den 27:e bör du ansöka om och likaså den 30:e december. Sedan är du ledig 31 december och 1 januari. Men 2 och 3 januari bör du ta ledigt för på måndagen den 6 januari är det trettonde dag jul vilket betyder att du återigen är ledig. Om du gör detta får du hela 23 dagar ledigt – och det tackar väl få nej till?

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.