Så får du bättre luft hemma

För att få ren luft hemma gäller det att arbeta på flera fronter. Såväl ventilation som luftfuktighet kan behöva ses över. Du kan också höja luftkvaliteten ytterligare ett steg med några smarta metoder.

En bra luftkvalitet hemma är viktigt för välmåendet. Det blir lättare att andas, doftar gott och höjer energinivåerna. Det finns många sätt att förbättra luften hemma. Ibland kan luftfuktighet och luftgenomströmning behöva justeras och andra gånger kan det hjälpa med luftrenare i form av växter eller särskilda apparater.

Undersök ventilationssystemet

Se till att det är bra luftcirkulation hemma. Undersök vilken typ av ventilation det är i din bostad och ta reda på hur du kan göra för att optimera den på bästa sätt. Om du exempelvis har självdrag i lägenheten är det viktigt att inte ställa stora möbler framför luftintaget. Undersök ingångs- och utgångshål och se till att de inte är igentäppta med damm och smuts. Vissa bostäder har problem med torr luft, och ibland är luftfuktigheten för hög. Det går att justera med luftfuktare och avfuktare av olika slag.

Rena luften med växter

För att höja kvaliteten på luften är det bra att ha många gröna växter hemma. De höjer även fuktigheten i luften. Växter som kallor, ormbunkar och palmer av olika slag har en förmåga att ta upp giftiga ämnen i luften och omvandlar dessutom koldioxid till hälsosamt syre. Förutom att rena luften är de även vackra att titta på.

Tillsätt goda dofter

Växter är en bra grund för en frisk luft i hemmet, men att tillsätta dofter av olika slag kan ge ytterligare välbehag. Både eteriska oljor, rökelser och doftpinnar av olika slag kan användas. Tänk på att textilier drar till sig damm som ger en unken lukt. Genom att hålla undan damm, vädra mattorna och ha nytvättade lakan finns det goda förutsättningar för en fin luftmiljö.

Kontakt

Undrar du något om vår familj? Skicka ett mejl till kontakt@flyinghippo.se. Om vi inte tycker att frågan är för privat svarar vi här på bloggen.